İmar Barışı nedir? Kimleri kapsıyor? Nasıl başvurusu yapılır? Bedeli nasıl hesaplanır?

İmar Barışı nedir?

Kamuoyunda ki adı ile “İmar Barışı” yaklaşık 13 milyon konutu yani yaklaşık 40 milyon vatandaşın yapı ve iskan sorununun çözmesini hedefliyor. İmar Barışı çeşitli sebeplerle imara aykırı olan yapılara “Yapı Kayıt Belgesi” verilmesini kapsar. Yapı Kayıt Belgesi, vatandaşların kendi beyanları üstünden yürüyen bir tespit çalışmasıdır.

İmar Barışı hangi durumları kapsar?

“İmar Barışı” İskan alamayan kooperatifler, kat irtifakı ve kat mülkiyeti oluşturulamayan, ruhsatsız, ruhsat eklerine aykırı, iskan alamamış veya iskan sonrası ilavelerden dolayı kaçak yapılarla alakalı bir çözüm getirmeyi kapsar.

Yapı Kayıt belgesinden kat mülkiyetine geçiş nasıl olur?

Kat Mülkiyeti kurulması için iskana ihtiyaç vardır.  Yapı kayıt belgesi iskan yerine geçeceği için bir mimari proje ile birlikte Tapu Kadastro kat mülkiyetlerini kurabileceklerdir.

Yapı kayıt belgesi olan bir daire satın alınırken bankadan kredi çekilebilecek mi?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, çeşitli bankalar ile görüştüklerini, Yapı Kayıt Belgesi’ne dayalı olarak, bankaların kredi verebileceklerini belirtti.

Yapı Kayıt Belgesi için ne kadar ödeme yapılır? Rayiç Bedel nasıl hesaplanır?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu,  şehirler arasında belirli farklılıklar olduğu için belirli kademelendirmeler yapılacağını ancak kabaca rayıç bedelin bir gayrimunkulun, arsanın bedeli ile üzerinde ki yapının yaklaşık maliyetinin toplamının %3′ü şeklinde hesaplanacağını belirtti.

Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “İmar Barışı Hesaplama Aracı” uygulaması yayınlamıştır. Bu araç ile “Yapı Kayıt Belgesi Bedeli” ile konut başına Yapı Kayıt Belgesi Bedeli ile işyeri başına Yapı Kayıt Belgesi Bedeli hesaplanabiliyor. Konu ile ilgili bilgi almak için 0532 380 02 17 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz. Hesaplama aracını açmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Bursa’da İmar barışı’na nasıl başvurabilirim?

Emre Şen Mimarlık olarak, Bursa’da “Yapı Kayıt Belgesi” alınması esnasında ki bütün süreçleri sizin adınıza takip ediyoruz. Ofisimizde yapacağımız görüşmelerle detaylı danışmanlık veriyoruz. 0532 380 02 17 numaralı telefondan bizi arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bursa için İmar Barışı süreçleri nelerdir?

  1. Bursa’da İmar Barışı sürecini başlatmak için öncelikle ilgili belediyeden rayiç bedel öğrenilir.
  2. e-Devlet üstünden İmar Barışı Kayıt Başvurusu ve Sorgulaması sayfasından başvuru yapılır. “Onaylama” işlemini yapana kadar başvurunuzu iptal edebilir veya güncelleyebilirsiniz.
  3. Başvuruya istinaden Mimar ve Harita Mühendisi proje hazırlar.
  4. Tapudan tapu alınır. Hayırlı olsun.